Reklama
 
Blog | Stanislav Zelený

Pane Plago jste chlap nebo Pilát křižující mateřské školy?

Pan Plaga jako ministr školství z pohledu ředitele mateřské školy úplně selhal a nezachoval se jako chlap. Ministerští úředníci se chovají jako "stroje" bez vlastního úsudku.

Již více jak dva měsíce  probíhá koronavirová pandemie i v Česku, a vykolejila mimo mnohé jiné i běh škol. Nejdříve byly zavřeny vyskoké, pak střední a základní školy. Jakoby bylo zapomenuto na školy mateřské. Ozval se hlas ředitelek a ředitelů těchto „školek“ s dotazem – Co máme dělat my? Nás se nemoc COVID-19 netýká?

Bylo překvapující, že nemoc se může šířit ve všech dětských kolektivech, ale v mateřských školách ne. Po pár dnech mlčení a nešikovných výmluv bylo i nezasvěcenému pozorovateli jasné o co vládě jde. Vládní představitelé se vyděsili, že doma zůstanou další tisíce rodičů, kteří budou muset pečovat o své děti a budou si nárokovat ošetřovné, podobně jako rodiče dětí na prvním stupni základních škol. Nicméně vláda našla „šalamounské“ řešení v podobě doporučujícího dopisu MŠMT od pana Plagy. Jelikož nebylo udržitelné vynucovat fungování mateřských škol, ale také je nechtěla z moci úřední zavřít, tak vymyslela klasického českého kočkopsa. Pan Plaga doporučil, aby se mateřské školy zavřely, ale rozhodnutí nechal na ředitelých a zřizovatelých. Dodal bych – Já nic, já muzikant. Něco jsem udělal, ale myji si ruce jako onen Pilát nad ukřižovaným Ježíšem. Chápu, že pan Plaga je jen jeden z vlády a není ani v krizovém štábu, ale měl jasně říci co je možné a co není. A do budoucna se nestát jen troubou, myslím hlásnou vládních rozhodnutí. Chlap si umí vyjádřit svůj názor a hájit jej. Kdyby řekl, mám takový a takový postoj, ale vláda mě přehlasovala, respektuji to, ale nesouhlasím. Ale na to musím být chlap a musím to mít srovnané v hlavě.

V naší mateřskké škole, jejíž jsem ředitel, pozvolna dětí ubývalo, jak si je sami rodiče nechávali doma, takže v pátek 13.3.2020 jsme ze 156 dětí měli ve školce 22 dětí. Na tomto základě jsme se rozhodli mateřskou školu od pondělí 16.3.2020 uzavřít. Od té doby pilně sleduji pokud možno všechna vystoupení a rozhovory pana Plagy a jsem stále více a více zklamáván. Nebudu se šířeji vyjadřovat k jeho „rozjezdu“ základních škol od 25.5.2020, kdy blekotá a obhajuje nesmyslná rozhodnutí o nástupu žáků do školy nejprve povinně a pak dobrovolně. Pak teprve na dotazy novinářů začal on a vláda přemýšlet kdo bude žáky učit, když učitelé mají dále podporovat žáky na domácím vzdělávání. Tak opět on a vláda vymyslela, podotýkám za pochodu, že učit by je mohli asistenti pedagoga a učitelé se dále věnovat domácí výuce na dálku. Hmm. Tak skvěle pane „nejvyšší učiteli“, nejprve všechny děti do škol a nakonec z toho vyleze sociální služba pro „slabé rodiny“, kdy tak podstatná výuka zůstane pro žáky doma.

Ale vraťme se k mateřským školám. Na občasnou vtíravou otázku novinářovu – jak to bude s otevíráním mateřských škol?, pan Plaga nerudně, jakoby nu otázka byla velmi nepříjemná, odvětil něco v duchu – My jsme jim nepřikázali, aby mateřské školy zavírali. Tím to pro něj bylo hotové. Asi si nezjistil, že zavřela velká část mateřských škol i na základě jeho DOPORUČENÍ. Jak číst jeho reakci? Jako pokrytectví nebo slabost? Nakonec před 14 dny slíbil, že do konce dubna (to je dnes) pošle ředitelkám a ředitelům mateřských škol „notičky“, jak mají dále postupovat. Jako ředitel jsme do dnešního dne nic nedostal.

Marné dopisování s MŠMT a MZČR aneb roušky ano či ne?

Již před více jak týdnem jsem se však rozhodl nečekat a vydat rozhodnutí. Pana starostu a radu MČ jsem informoval o tom, že otevřu mateřskou školu od 11.5.2020, protože větší část rodičů o to má velký zájem a z mého pohledu není nač čekat. Po ministerstvu školství a zdravotnictví jsem chtěl zodpovědět jen několik otázek. To jsem si dal. Nebudu Vás zatěžovat líčením několikatýdenního dopisování s výše uvedenými institucemi a vládou. Buď odpověď nedošla, případně „strojově mechanická“ s odkazem na web té či oné instituce. Málokdy se někdo podepsal, vždy jen nicneříkající tiskové oddělení. Chtěl jsem zodpovědět zda při otevření mateřské školy přijdou rodiče o „ošetřové“ a budou muset plati š“školkovné“, ikdyž svoje děti do školky nepošlou. Žádná odpověď. V lepším případě odpověď operátora „virtuální Anežky“, že to zjistí a do jednoho dne odpoví. Dva týdny čekám. Poslední otázkou jsem asi všechny přivedl do varu. Otázka zněla – Musí malé děti 3 až 6 let nosit po celý den ve školce roušky, tedy 6 až 10 hodin v kuse? Jediná odpověď v duchu – Ano, musím, je to nařízení vlády. A dodatek – když se chce, tak jde všechno. To už byla poslední kapka, kdy přetekl pohár mé trpělivosti. Odpusťte mi sarkasmus, ale toto může napsat jen úřednický mozek, který nevyleze z nory své kanceláře.

Když jsem se rozhodl otevřít mateřskou školu, tak jsem si udělal minianketu mezi rodiči našich dětí. Mimo to jsme s řadou z nich mluvil osobně nebo telefonicky, případně jsme si mailem psali. Všichni, s kterými jsem mluvil, vyjádřili „zděšení“ nad tím, že by jejich děti měly po celý den ve školce nosit roušky. Každý soudný rodič ví, že to jeho dítě nedokáže. Ano dle vyjádření MŠMT, tak na jídlo a pití si je mohou sundat. Jak šlechetné! A na spinkání? To mám čekat, že se mi ve školce nějaké dítě udusí? Pochopil jsem, že jsem se dotkl posvátné krávy – ROUŠKY. Jako Česko na mapě světa moc neznamenáme, ale konečně jsme něčím prorazili – ŠITÍM ROUŠEK. A přes to vlak nejede.

Díky za pomoc, pane ministře! Jste chlap.

 

Reklama